INHIMILLISYYS JA HAAVOITTUVAISUUS

Haluaisin ensimmäiseksi kysyä: Millaiselta kuulostaa ihminen, ketä on nälkäinen, väsynyt, vihainen, surullinen, rakastunut, leikkisä, pelokas, empaattinen ja utelias?

Millaiselta kuulostaa ihminen, joka on: Nopea, rationaalinen, tehokas, järkevä, sinnikäs, komea, hauska, karismaattinen, kuuliainen ja energinen?

Kolmanneksi: Mitä piirteitä me ihmisiltä vaadimme ja miksi?

Vaatii rohkeutta olla haavoittuvainen ja avoin, näyttää tunteitaan, vaikka välillä ottaisi osumaakin. Jokainen ihminen on haavoittuvainen, tunteellinen ja oman hormonitoimintansa vaikutuksen alaisena oleva yksilö. Haavoittuvuus on inhimillinen ominaisuus – miksi se olisi negatiivinen asia?

Vahva ei ole ihminen, joka pystyy aina pitämään suojamuurin kylmänä tilanteessa kuin tilanteessa, eikä näytä tunteitaan. Ei se, joka pysyy epämukavuusalueella tavattomia aikoja oman hyvinvointinsa tai rauhansa kustannuksella. Ei se joka kovalla sisulla aina vaan jaksaa tuottaa, ja ainoastaan rationaalisesti harkita. Monen käsitys tämän tyylisestä vahvasta ihmisestä on minun mielestäni hyvin harhaanjohtava ja huolestuttava ilmiö. Tässä esimerkissä ihmisessä ihannoidaan täysin epäinhimillisiä ominaisuuksia. Ihminen ei ole kone. Globalisaation, tekoälyn, markkinatalouden keskelläkin ihminen on vieläkin ja tulee olemaan ihminen – eläin.

Vahva on se, joka pystyy näyttämään tuntemuksiaan, olemaan avoin ja hyväksymään oman itsensä ja tunne-elämänsä hyvine ja huonoine puolineen sekä edustamaan sitä tasapainoista kokonaisuutta rohkeasti muille ihmisille. Ketä osaa arvottaa ihmisiä ja asioita, muun kuin tuottavuuden, kasvun ja kovuuden nimissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s